
Haideți să descoperim cum îngrijim partea inferioară a caroseriei, ce produse sunt potrivite și cum să efectuați singuri mici reparații.
Sinceri sa fim, toti posesorii de vehicule recreaționale țin sub observatie pereții laterali, caroseria exterioară și posteriorul pentru eventuale crăpături și/sau denivelări. Chiar dacă acordăm o privire superficială acestora părți, daunele de acolo sunt, de obicei, vizibile. Cel târziu la spălare tot se vor observa. Partea inferioară a caroseriei este ignorată pe lungă durată sau chiar uitată, din cauza amplasării sale.

Este nevoie de mult efort pentru a vă face o impresie despre starea sa: fie vă întindeți sub rulotă pentru o inspecție vizuală, fie o așezați deasupra unei gropi de atelier sau pe o platformă de ridicare. Dar verificarea părții inferioare este totuși importantă. Așchiile de piatră, sarea de pe șosea, umezeala și procesul inevitabil de îmbătrânire își pun amprenta asupra stratului protector original al panoului de podea, de obicei realizat din placaj. Crăpăturile sunt un semn sigur că trebuie să se ia măsuri.
Indiferent de cauza ce le-a provocat: este crucial pentru izolarea etanșă a întregii rulote ca o deteriorare minoră inițială să nu se transforme într-o problemă de amploare care să provoace în cele din urmă costuri de reparații și mai mari.
Proprietarii de rulote cu o caroserie inferioară din GRP pot avea o abordare ceva mai relaxată. Dar aceștia nu sunt atât de mulți: Eriba folosește în prezent materialul rezistent la intemperii și, prin urmare, mai ușor de curățat pentru Nova, iar Sprite lucrează, de asemenea, cu acesta. Până în urmă cu doi ani, LMC și Bürstner foloseau, de asemenea, GRP pentru unele modele. Dar chiar și podelele din GRP fără lemn, cu benzi de PU și spumă XPS, trebuie protejate de umiditate pentru a preveni pătrunderea acesteia în structura pereților, care, din nou, de obicei, nu este fără lemn.
Dar aveți grijă: în timp ce, de multe ori, puteți să vă descurcați singuri cu pardoselile din lemn, fisurile și găurile din GRP trebuie tratate de un profesionist, deoarece zonele deteriorate trebuie laminate și, dacă se dorește, vopsite la fața locului.
Cu toate acestea, majoritatea rulotelor au podeaua inferioară din lemn. Podeaua este, de asemenea, realizată din placaj cu un strat de PVC de câțiva milimetri grosime deasupra. Între panourile de lemn se află izolație EPS și lamele de lemn stabilizatoare.
Spre deosebire de vehiculele cu podea inferioară metalică, straturile utilizate pentru întreținerea și repararea podelelor din lemn trebuie să poată “respira”. Dacă materialul nu este capabil să facă acest lucru, umezeala care pătrunde, care apare și atunci când se gătește spre ecamplu, se face duș și chiar atunci când se respiră în interiorul rulotei, nu poate fi evacuată. În schimb, umiditatea se depune în lemn. Rezultatul este putrezirea și chiar formarea de găuri. Și, astfel, obținem rezultatul opus celui dorit.
Cum se repară o gaură în podea?
Pulverizați generos partea deteriorată cu ulei Owatrol, care elimină apa care a pătruns. Lăsați să se usuce timp de 24 de ore.
Amestecați așchii fine de lemn produse cu o râșniță cu rășină de acoperire KSD pentru a forma o pastă extensibilă.
Întindeți pasta în zona deteriorată cu ajutorul unei spatule. Lăsați să se usuce timp de până la patru zile.
Netezește uniform rășina întărită cu șmirghel (granulație 80 până la 120).
Îndepărtați bine praful de șlefuire și pulverizați un strat de bază special respirabil.
Aplicați două, maximum trei straturi de protecție foarte subțiri până când zona deteriorată este complet acoperită.
7 Produse pentru îngrijirea părții inferioare a caroseriei
Vă prezentăm in continuare o selecție de produse adecvate pentru protecția cariseriei inferioare.
În general, pentru ambele tipuri de caroserie, deteriorările minore, cum ar fi cele cauzate de pietriș, pot fi adesea tratate în mod ieftin și selectiv. Acesta este în special cazul zgârieturilor de pe podelele din lemn, deoarece, dacă aveți câteva abilități manuale, puteți repara cu ușurință astfel de daune dumneavoastră.
Am întocmit o scurtă prezentare a produselor utilizate pentru a efectua astfel de reparații.

KIT DE REPARATII PODEA
536lei – https://shop.rulote-romania.ro/produs/kit-de-reparatii-podea/
SIKA Lastomer 710 – 300 ml
de la 47lei – https://shop.rulote-romania.ro/produs/sika-lastomer-710/
SIKA Remover 208 – 1000 ml
81lei – https://shop.rulote-romania.ro/produs/remover-208-1000-ml/
Se folosește pentru a îndepărta urmele de Sikaflex® și pentru degresarea suprafețelor vopsite. Conține distilat de petrol (nu conține solvenți aromatici).
SIKAFLEX 252 – 300 / 600 ml
de la 98lei – https://shop.rulote-romania.ro/produs/sikaflex-252-600-ml/
Adeziv, poliuretanic, monocomponent, destinat lipirilor structurale supuse solicitărilor dinamice mari. Se aplică pe diverse materiale precum: lemn, oțel, aluminiu, suprafețe zincate, cromate, fosfatate, vopsite. Culori disponibile: alb și negru.
MASTIC BUTILIC
6lei – https://shop.rulote-romania.ro/produs/mastic-butilic/
Pretul este exprimat per metru liniar.
Dimensiune : 2 cm / 1.5 mm
SIKA Aplicator fără scame
2lei – https://shop.rulote-romania.ro/produs/sika-aplicator-fara-scame/
Prețul este exprimat per bucată.
SIKA Primer 207 – 100 / 250 / 1000 ml
de la 84lei – https://shop.rulote-romania.ro/produs/sika-primer-207-100ml/
Este un primer lichid cu vâscozitate scăzută de culoare neagră, specific tratării sticlei și suprafețelor metalice, înainte de aplicarea adezivilor poliuretanici. Nu se aplică pe substrat poros și nu este vopsea anticoroziva. Acoperă micile defecte ale vopselei. Se aplică în strat subțire o singură dată.
Indiferent dacă dedesubt aveți o podea din lemn sau din GRP – pentru a evita deteriorarea cauzată de umiditate sau pentru a o detecta în fază incipientă, pardoseala și structura superioară ar trebui să fie verificate cel puțin o dată pe an pentru a descoperi dacă există deteriorări și scurgeri, iar orice deteriorare existentă ar trebui reparată imediat.
